Δια Βιου Κοινωνικο Εργο

 

Αυτό που έκανε τον Γεώργιο Ρ. Βεργωτή να ξεχωρίσει είναι η αντίδρασή του στην καταστροφή που κτύπησε την Κεφαλονιά το 1953.  Το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής προσφοράς έγινε όταν ήταν ακόμη εν ζωή - όχι αφού είχε αποβιώσει. 

 

Στα μέσα Αυγούστου 1953, μια σειρά από 113 σεισμούς σημειώθηκαν στην περιοχή γύρω από την Κεφαλονιά, με τη σεισμική δραστηριότητα να αποκορυφώνεται σε τέσσερεις μεγάλους σεισμούς, των οποίων το επίκεντρο ήταν σχεδόν κάτω από το νησί: 6.4 ρίχτερ στις 9 Αυγούστου, 6.8 ρίχτερ στις 11 Αυγούστου, και 7.2 ρίχτερ και 6.3 ρίχτερ στις 12 Αυγούστου. Ο σεισμός των 7.2 ρίχτερ ήταν ο πιο καταστροφικός, ισοπεδώνοντας το 80% των κτιρίων στο νησί και εκπέμποντας τέτοια ισχύ που είχε ως αποτέλεσμα η Κεφαλονιά να ανυψωθεί μόνιμα κατά 60 εκατοστά. Η προειδοποίηση από την σειρά των προηγούμενων σεισμικών δονήσεων, όπως επίσης και το γεγονός ότι ο μεγάλος σεισμός έγινε κοντά στις 12 το μεσημέρι, βοήθησε στο να περιοριστεί ο αριθμός των θυμάτων στους 450.  Όμως, οι επιζήσαντες, στιγματίστηκαν βαριά από αυτή την εμπειρία και η συντριπτική πλειοψηφία των 85,000 κατοίκων του νησιού έμειναν άποροι.

 

Η τεράστια ανθρώπινη τραγωδία στη γενέτειρα του Γεωργίου Ρ. Βεργωτή, τον έκανε να ανταποκριθεί με ξεχωριστή γενναιοδωρία και συμπόνια. Η Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε το 1964 με την απονομή του Χρυσού Μεταλλίου για την μεγάλη προσφορά του σε κοινωφελή δραστηριότητες.   Τιμήθηκε επίσης μετα θάνατον, τον Μάιο του 2011, από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. 

 

Στη μνήμη του, παρέχεται σε αυτήν την ιστοσελίδα μια σύνοψη των κυριότερων κοινωφελών έργων του Γεωργίου Ρ. Βεργωτή, με την ελπίδα πως θα παραμείνει παράδειγμα προς μίμηση για τους μελλοντικούς Κεφαλονίτες και συνανθρώπους μας: Ανοικοδόμηση του χωριού Κουρκουμελάτα, Οικονομική Υποστήριξη σε Άλλες Κοινότητες, Κληροδοτήματα.