Βιογραφια της Μαρης Βεργωτη

 

Η Μάρη Μαρινίδη γεννήθηκε το 1914 στην Σμύρνη.  Η οικογένειά της ήταν ανάμεσα στους περισσότερο από ένα εκατομμύριο Έλληνες πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Σμύρνη κατα της διάρκεια της καταστροφής της το 1922.  Οι γονείς της μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και όντας άνθρωποι καλλιεργημένοι εξασφάλισαν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση τόσο για την Μάρη όσο και για τον αδελφό της.

 

Το 1938 η Μάρη Μαρινίδη παντρεύτηκε τον Γεώργιο Ρ. Βεργωτή. Ήταν μια πολύ αφοσιωμένη σύζυγος και πνευματικός σύντροφος του Γεωργίου. Το πνεύμα, η εξυπνάδα και το χιούμορ της, σε συνδυασμό με την κομψότητά και την ομορφιά της, της χάρισαν μια λαμπερή παρουσία που συνάρπαζε τους ανθρώπους γύρω της.

 

Ήταν λάτρης και υποστηρικτής των τεχνών - ιδαίτερα της μουσικής - και είχε άψογο γούστο και αίσθηση για την ομορφιά, πράγμα το οποίο την έκανε σημαντική συλλέκτρια από νεαρή ηλικία. Κατάφερε να συγκεντρώσει μια εξαιρετική συλλογή από Κινέζικη Πορσελάνη η οποία δωρήθηκε στο σύνολό της στο Hermitage της Λωζάνης στην Ελβετία.

 

Μετά τον θάντατο του Γεωργίου, η Μάρη Βεργωτή υλοποίησε το όραμα του συζύγου της και την επιθυμία του για την δημιουργία του Πνευματικού Κέντρου στα Κουρκουμελάτα Κεφαλονιάς, με την ίδρυση του Ιδρύματος Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή. Η σειρά γενναιόδωρων κληροδοτημάτων που άφησε πίσω της, πέρα από το ότι τίμησε την μνήμη του συζύγου της, υπογράμμισε περαιτέρω τη χάρη με την οποία ζούσε  - το δια βίου σήμα κατετεθέν της.

Η Μάρη Βεργωτή απεβίωσε τον Μαϊο 1999.