2013 Εκδηλωσεις

  
 
Παύλος Καρρέρ (1829–1896): Τραγούδια & Αριες από τις Οπερες .....
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
21 Ιουλίου, 21:30
ΧΩΡΟΣ
Πνευματικό Κέντρο, Κουρκουμελάτα
 
ΜΟΥΣΙΚΟΣ
Ειρήνη Καράγιαννη, Γιάννης Χριστόπουλος & Σοφία Κυανίδου, συνοδευόμενοι στο πιάνο από τον Δημήτρη Γιάκα
 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αγάπη μου αστρογέννητη …..

(Ντουέτο Τόνη-Μαρίννας από το κωμικό μελόδραμα ΚΟΝΤΕ ΣΠΟΥΡΓΙΤΗΣ)

 

Το φεγγάρι  

(ποίηση Α. Μανούσου)  

        
Το ορφανό  
(ποίηση  Αχιλ. Παράσχου) 
 
Chieggo  perdono…Io ti sprezzo…  
(Ντουέτο Φεδίμης-Μύρτης από την όπερα ΜΑΡΑΘΩΝ-ΣΑΛΑΜΙΣ)
 
Ο Γερο-Δήμος  
(ποίηση Αρ.Βαλαωρίτου)
 
Ανθός και Αυγούλα  
(ποίηση  Δ.Σολωμού)  
 
Μα , ωιμέ , εάν έμελλε … Στων αρμάτων την ανάσα …
(Άρια του Μουχτάρ από την όπερα ΦΡΟΣΥΝΗ)
 
Έτσι η μοίρα μ'έφερε… Έλα βάρβαρε , δεν τρομάζω…
(Άρια της Σοφίας από την όπερα ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ)
 
Bello è del ciel dell'Attica…
(Άρια της Μύρτης από την όπερα ΜΑΡΑΘΩΝ-ΣΑΛΑΜΙΣ)
 
Soli siam , da me che brami ?....Questa  donna ...
(Ντουέτο Φεδίμης-Αλεξάνδρου  & Φινάλε Β'πράξης από την όπερα  ΜΑΡΑΘΩΝ-ΣΑΛΑΜΙΣ)
 
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Σοφία Κυανίδου
Η Σοφία Κυανίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Β. Τσαμπαλή) και συνέχισε τις σπουδές της στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης με τους H.Karusso (τραγούδι), Kurt Equiluz (ληντ - ορατόριο) και Curt Malm (σχολή της Όπερας). To ρεπερτόριό της περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα έργων από μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη εποχή.
 
Έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Όπερα Δωματίου Αθηνών, την Όπερα Θεσσαλονίκης, το Wiener Opern Theater, την Καμεράτα, τη Δημοτική και Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Συγκρότημα Ελληνικής Μουσικής, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, το συγκρότημα προκλασικής μουσικής Le Monde Classique και άλλους ανεξάρτητους οργανισμούς. Έχει ερμηνεύσει έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών του 20ού αιώνα, όπως των: Σκαλκώτα, Παπαϊωάννου, Αντωνίου, Σισιλιάνου, Κούκου, Σαμάρα, Παπαδάτου, Ka, Ξενάκη, Bryars, Birtwistle κ.ά.
 
Έχει εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, στο Konzerthaus και στο Musikverein της Βιέννης.
 
Έχει λάβει μέρος στα Δημήτρια, Φεστιβάλ Αθηνών, Θρησκευτικής Μουσικής στην Πάτμο, Φεστιβάλ Δελφών, Kaleidoskop der Nationen, στο Gaude Mater κ.α., τραγουδώντας τη Missa Solemnis του Μπετόβεν, Das Paradies und die Peri του Σούμαν, 2η και 8η Συμφωνία του Μάλερ, Die Schopfung, Jahreszeiten του Χάυντν, Elias και Paulus του Μέντελσον κ.ά.
 
Έχει παρακολουθήσει Masterclass με τους: Δάφνη Ευαγγελάτου, Anna Tomowa-Sintow, Κώστα Πασχάλη και Inge Borgh. Το διάστημα 2005-2007, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
 
Τον Απρίλιο του 2010, τραγούδησε στο Θέατρο του Βούπερταλ τον ομώνυμο ρόλο στην Όπερα του Σαμάρα Η Μάρτυς και, το Μάιο της ίδιας χρονιάς, εμφανίστηκε στο Konzerthaus του Βερολίνου.
 
 
Ειρήνη Καράγιαννη
Η υψίφωνος Ειρήνη Καράγιαννη γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς καλλιτέχνες. Σπούδασε τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο και στο Ωδείο Athenaeum και γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφίες των Ιδρυμάτων "Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης" και "Μαρία Κάλλας" της Αθήνας, συνέχισε τις σπουδές της στη Ρώμη (Conservatorio di Musica "Santa Cecilia"), το Λονδίνο (Mayer-Lissman Opera Center), τη Βαρκελόνη και το Μιλάνο, με καθηγητές μεταξύ άλλων τη Victoria de los Angeles και τη Maria Luisa Cioni. Το 1992 ερμήνευσε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το ρόλο της Ηλέκτρας στην παγκόσμια πρώτη της όπερας του Γιώργου Κουρουπού, Πυλάδης. Έκτοτε συμμετείχε, ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους, σε πολλές σημαντικές παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Cherubino στους Le Nozze di Figaro του Mozart, Lilian Holiday στο Happy End του Kurt Weill, Miss Jessel στο The Turn of the Screw του Benjamin Britten) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Siebel στο Faust του Gounod, Komponist στην Ariadne auf Naxos του J. Strauss, Rosina στον Il barbiere di Siviglia και Cenerentola στην ομώνυμη όπερα του Rossini, Adalgisa στη Νόρμα του Bellini και Bradamante στην Alcina του Händel).
 
Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τους Σολίστ της Πάτρας και με άλλα οργανικά σύνολα. Έχει δώσει ρεσιτάλ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Αμερικής. Το Μάιο του 1998 κέρδισε το Πρώτο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό "Giuseppe di Stefano" στην Ιταλία και ερμήνευσε με εξαιρετική επιτυχία τον ομώνυμο ρόλο στην όπερα Carmen στο πλαίσιο του "Μουσικού Ιουλίου" στο Τράπανι της Ιταλίας. Έκτοτε πρωταγωνίστησε σε πολλές παραγωγές στην Ιταλία [Giacinto στο Arkadio in Brento (Teatro Olympico di Vicenza), Carmen στην Carmen του Bizet (Teatro Romano di Fiesole, Teatro Greco di Taormina), Olga στον Eugene Onegin του Tchaikovsky ("Maggio Musicale Fiorentino"), Nicklausse στα Les Contes ď Hoffmann του Offenbach και Rosina στον Il barbiere di Siviglia του Rossini (Teatro Grande di Bresia, Teatro Sociale di Como, Teatro A. Ponchielli - Cremona, Teatro Fraschini - Pavia) και Giulietta στα Les Contes ď Hoffmann (Teatro alla Scala - Μιλάνο)].
 
Ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση πολλά έργα δόκιμων σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, όπως ο Γιώργος Κουρουπός, ο Κυριάκος Σφέτσας, ο Γιάννης Μαρκόπουλος και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Τραγουδώντας τους ρόλους της Ιππολύτης και της Τιτάνιας πρωταγωνίστησε στην όπερα του τελευταίου Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, η οποία παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο Αθηνών την περίοδο 1999-2000. Στη δισκογραφική έκδοση Η ωραία μας άγνωστη, η οποία περιέχει συνθέματα του Γιώργου Κουρουπού, ερμηνεύει τρία τραγούδια σε κυπριακή ποίηση του 16ου αιώνα. Ερμήνευσε επίσης τους ρόλους της Μαύρης Βασίλισσας και της Κουκουβάγιας στη δισκογραφική έκδοση της παιδικής όπερας Οι δραπέτες της σκακιέρας των Γιώργου Κουρουπού και Ευγένιου Τριβιζά. Συμμετείχε στο Χρυσό Δίσκο Σμύρνη με την ορχήστρα "Εστουδιαντίνα".
 
Έχει δύο παιδιά, τον Άγγελο και τη Νίκη.
 
 
Γιάννης Χριστόπουλος
Τενόρος, γεννήθηκε στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε μουσικές σπουδές στην Κρεμόνα Ιταλίας (υποτροφία «Αλεξάνδρα Τριάντη», 1998). Ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου σε ΜΜΑ, ΜΜΘ, ΕΛΣ. Συνεργάστηκε με όλες τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες. Εμφανίστηκε σε διεθνή φεστιβάλ και παραγωγές όπερας (Κάρνεγκι Χολ Νέας Υόρκης, Εθνικό Μέγαρο Μουσικής Μαδρίτης, Θέατρο Μουσικού Φλωρεντινού Μάη, Όπερα Καΐρου). Ηχογράφησε έργα όπως Η επιστροφή της Ελένης, Στον τόπο μου τέλεια ξένος του Θάνου Μικρούτσικου, Αποκάλυψη του Ιωάννου του Τάσου Ιωαννίδη, Χρονικό της Αλώσεως του Γιώργου Χατζηνάσιου. Από το 2008 μέχρι το Νοέμβριο του 2012 ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Πρωταγωνιστών της ΕΛΣ.  
 
 
Δημήτρης Γιάκας
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Πήρε δίπλωμα πιάνου στο Εθνικό Ωδείο (τάξη Μυρτώς Μαυρίκου) το 1977.
 
Συνεχίζει τις σπουδές του στην ECOLE NORMALE DE MUSIQUE DE PARIS (πιάνο, μουσική δωματίου & μουσική προετοιμασία όπερας) και μελετά συνοδεία τραγουδιού με τον Dalton Baldwin. Από το 1982 πιανίστας - μουσικός εκγυμναστής στην Όπερα των Παρισίων, θέση στην οποία θα μείνει ως το 1991. Παράλληλα εμφανίζεται ως accompagnateur στο Παρίσι και σε πολλές πόλεις & φεστιβάλ της Γαλλίας. Μετακαλείται από την Όπερα της Λυών και τον μουσικό διευθυντή της Kent Nagano ως υπεύθυνος μουσικής προετοιμασίας. Το 1990 εγκαθίσταται στην Αθήνα και αρχίζει μια τακτική συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Υπήρξε υπεύθυνος μουσικής προετοιμασίας για την παγκόσμια «πρώτη» πολλών έργων Ελλήνων συνθετών: ΜΗΔΕΙΑ του Μίκη Θεοδωράκη (Bilbao 1991), Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ του Θάνου Μικρούτσικου (Αθήνα 1993), ΒΑΚΧΕΣ του Αργύρη Κουνάδη (Αθήνα 1996) κλπ. Συνοδεύει τακτικά Έλληνες και ξένους τραγουδιστές σε συναυλίες στην Ελλάδα & το εξωτερικό.