2013 Εκδηλωσεις

 
Ομιλία της Έφης Σπηλιώτη
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
07 Αυγούστου, 21:00
ΧΩΡΟΣ
Πνευματικό Κέντρο, Κουρκουμελάτα
 
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
Έφη Σπηλιώτη
 
 
ΧΑΟΣ - ΓΑΙΑ - ΕΡΩΣ κατά τον ΗΣΙΟΔΟ και ο ρόλος των ΜΟΥΣΩΝ
 
Η διάλεξη αφορά την εμφάνιση του Σύμπαντος, κατά τον Ησίοδο, μέσα από το μεγάλο Έπος της Θεογονίας, το μεγαλύτερο διασωθέν, μαζί με την Ιλιάδα και την Οδύσσεια του Ομήρου. Τα μυστικά του Σύμπαντος εμπιστεύτηκαν στον Ησίοδο οι 9 Μούσες, του ενέπνευσαν το Έπος και του αποκάλυψαν τα πρώτα δομικά υλικά της σύστασης του κόσμου: ΧΑΟΣ - ΓΑΙΑ - ΕΡΩΣ. 
 
 
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Έφη Σπηλιώτη
Η Έφη Σπηλιώτη γεννήθηκε στην Κεφαλονιά, όπου και ολοκλήρωσε τη στοιχειώδη και τη μέση εκπαίδευση. Είναι απόφοιτος της Χαροκοπείου Ανωτάτης Σχολής Οικιακής Οικονομίας, Αθήνα. Επίσης είναι απόφοιτος του Τμήματος Γραφικών Τεχνών του Αθηναϊκού Τεχνολογικού Ινστιτούτου - Σχολών Δοξιάδη, με σπουδαίους δασκάλους τους: Α. Τάσσο, Δ. Μυταρά, Π. Ζουμπουλάκη, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, Γ. Γεωργιάδη, Π. Γράββαλο, Η. Δεκουλάκο, Τ. Κατσουλίδη, Γ. Παρμακέλη.  
 
Ασχολείται με τη ζωγραφική πάνω σε κεραμικές επιφάνειες, τις οποίες δημιουργεί η ίδια. Έχει δημιουργήσει χιλιάδες χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, πάντα μοναδικά. Κατακτώντας το υλικό της, επεκτάθηκε σε κατασκευή μεγάλων επιφανειών. Πρόκειται για έργα πολυτμηματικά, ζωγραφικά, με κυρίαρχο στοιχείο το χρώμα. Έχει κάνει 24 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 60 ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 
 
Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σε δημόσιους χώρους, επιχειρήσεις και οργανισμούς. Έχει τιμηθεί με βραβείο αφίσας και με δύο επαίνους σε πανελλήνιο διαγωνισμό και έχει πάρει το τρίτο βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό του ΗΣΑΠ. Έχει επίσης εικονογραφήσει έξι τόμους Ελληνικής Μυθολογίας για παιδιά, για τις Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, 2001, καθώς και ένα μεγάλο λεύκωμα με κείμενα δικά της και τίτλο, 28 Θεές της Θάλασσας, Ωκεανίδες και Νηρηίδες, Εκδόσεις Φυτράκη, 2006. Παράλληλα, ασχολείται με γραφικές τέχνες (αφίσες, ημερολόγια, χάρτες, προσπέκτους, κτλ.)
Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) και μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του και έχει διατελέσει κατ' επανάληψη εκλεγμένο μέλος της Επιτροπής Κατάταξης και Κρίσης καθώς και της Εφορείας Διακοσμητικής του ΕΕΤΕ. Επίσης, είναι μέλος: της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος, του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, και του ελληνικού τμήματος της Παγκόσμιας Καλλιτεχνικής Εταιρείας Εικονογράφησης Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου «Αίσωπος». Υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος του World Crafts Council (οργάνωσης της ΟΥΝΕΣΚΟ). 
 
Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια ως εισηγήτρια και έχει επιμεληθεί είτε μόνη είτε με συναδέλφους της εκθέσεις κεραμικής και εικαστικών τεχνών γενικότερα.  Πηγές έμπνευσής της είναι η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και Τέχνη.