2014 Εκδηλωσεις

  
 
Opera Gala
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
09 Αυγούστου, 21:00
ΧΩΡΟΣ
Φιλαρμονική Σχολή Κεφαλληνίας, Αργοστόλι
 
ΜΟΥΣΙΚΟΣ
Βασιλική Καραγιάννη & Γιάννης Χριστόπουλος, συνοδευόμενοι στο πιάνο από τον Δημήτρη Γιάκα
 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

GIUSEPPE  VERDI :           LA  TRAVIATA  (Libiamo  ne' lieti calici…)
FRANCESCO  CILÈA  :       L' ARLESIANA  (È la solita storia del pastore …) 
                                                       - Άρια του Federico
WOLFGANG  AMADEUS  MOZART :  Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΑΥΛΟΣ  ( Der Hölle Rache…)
                                                       - Άρια της Βασίλισσας της Νύχτας
GIUSEPPE  VERDI  :          RIGOLETTO
                                                      - Parmi veder le lagrime…. Άρια του Δούκα της Μάντοβας
                                                      - È il sol dell'anima …   Ντουέτο Gilda - Δούκα
 
- - - - - - - - - - - - - - - - -
 
LÉO  DELIBES :                      LAKMÉ   (Où va la jeune Indoue ?...)
                                                        - Άρια της Lakmé
JULES MASSENET :            ΒΕΡΘΕΡΟΣ  (Pourquoi  me  réveiller…)
                                                        - Άρια του Βέρθερου
VINCENZO BELLINI  :        Η  ΥΠΝΟΒΑΤΙΣ  ( Ah!non credea mirarti…)
                                                        - Άρια της Amina
GAETANO DONIZETTI :   LUCIA DI LAMMERMOOR  (Verranno a te sull'aure …)
                                                        - Ντουέτο  Lucia - Edgardo
 
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Βασιλική Καραγιάννη
Η σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη ξεκίνησε μουσικές σπουδές στο Δημοτικό Ωδείον Πατρών στο πιάνο και ακκορντεόν.  Συνέχισε τις σπουδές τις στο πιάνο και στο κλασσικό τραγούδι στην Αθήνα με την Βαρβάρα Γαβάκου και μετέπειτα στο Μόναχο με τον Joseph Metternich.  Αποφάσισε να αφοσιωθεί στο τραγούδι το 1996 όταν σε νεαρή ηλικία έκανε το ντεμπούτο της ως «Βασίλισσα της Νύχτας» στον Μαγικό Αυλό του Mozart με την Εθνική Λυρική Σκηνή.  Από τότε έχει εμφανισθεί σε πολλά από τα διάσημα λυρικά θέατρα του κόσμου όπως Σκάλα του Μιλάνου, το Royal Opera House Covent Garden στο Λονδίνο, το Σαν Κάρλο στην Νάπολη, Opera Dusseldorf και με πολλές εμφανίσεις με την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Μέγαρο Αθηνών, στο Ηρώδειο και αλλού.
 
Εχει ερμηνεύσει πολλούς από τους σημαντικούς ρόλους του ρεπερτορίου coloratura όπως Blonde and Konstanze (Απαγωγή απο το Σεράϊ), Zerlina (Don Giovanni), Adina (Το Ελιξήριο του Ερωτα), Norina (Don Pasquale), Amina (La Sonnambulla), Lucia (Lucia di Lammermoor), Rosina (Ο κουρέας της Σεβίλλης), Gilda (Rigoletto), Violetta (La Traviata), Olympia (Οι Ιστορίες του Hoffmann), Zerbinetta (Ariadne auf Naxos) έχοντας συνεργαστεί με διάσημους μαέστρους  όπως οι Antonio Papano, Marko Letonjia, Λουκάς Καρυτινός, Stephen Langridge, Zoldan Pesko, Michel Plasson, Μίλτος Λογιάδης και άλλοι.
 
 
Γιάννης Χριστόπουλος
Τενόρος, γεννήθηκε στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε μουσικές σπουδές στην Κρεμόνα Ιταλίας (υποτροφία «Αλεξάνδρα Τριάντη», 1998). Ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου σε ΜΜΑ, ΜΜΘ, ΕΛΣ. Συνεργάστηκε με όλες τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες. Εμφανίστηκε σε διεθνή φεστιβάλ και παραγωγές όπερας (Κάρνεγκι Χολ Νέας Υόρκης, Εθνικό Μέγαρο Μουσικής Μαδρίτης, Θέατρο Μουσικού Φλωρεντινού Μάη, Όπερα Καΐρου). Ηχογράφησε έργα όπως Η επιστροφή της Ελένης, Στον τόπο μου τέλεια ξένος του Θάνου Μικρούτσικου, Αποκάλυψη του Ιωάννου του Τάσου Ιωαννίδη, Χρονικό της Αλώσεως του Γιώργου Χατζηνάσιου. Από το 2008 μέχρι το Νοέμβριο του 2012 ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Πρωταγωνιστών της ΕΛΣ.  
 
 
Δημήτρης Γιάκας
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Πήρε δίπλωμα πιάνου στο Εθνικό Ωδείο (τάξη Μυρτώς Μαυρίκου) το 1977.
 
Συνεχίζει τις σπουδές του στην ECOLE NORMALE DE MUSIQUE DE PARIS (πιάνο, μουσική δωματίου & μουσική προετοιμασία όπερας) και μελετά συνοδεία τραγουδιού με τον Dalton Baldwin. Από το 1982 πιανίστας - μουσικός εκγυμναστής στην Όπερα των Παρισίων, θέση στην οποία θα μείνει ως το 1991. Παράλληλα εμφανίζεται ως accompagnateur στο Παρίσι και σε πολλές πόλεις & φεστιβάλ της Γαλλίας. Μετακαλείται από την Όπερα της Λυών και τον μουσικό διευθυντή της Kent Nagano ως υπεύθυνος μουσικής προετοιμασίας. Το 1990 εγκαθίσταται στην Αθήνα και αρχίζει μια τακτική συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Υπήρξε υπεύθυνος μουσικής προετοιμασίας για την παγκόσμια «πρώτη» πολλών έργων Ελλήνων συνθετών: ΜΗΔΕΙΑ του Μίκη Θεοδωράκη (Bilbao 1991), Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ του Θάνου Μικρούτσικου (Αθήνα 1993), ΒΑΚΧΕΣ του Αργύρη Κουνάδη (Αθήνα 1996) κλπ. Συνοδεύει τακτικά Έλληνες και ξένους τραγουδιστές σε συναυλίες στην Ελλάδα & το εξωτερικό.