2012 Εκδηλωσεις

  
 
Συναυλία υπέρ της Φιλαρμονικής Σχολής Κεφαλληνίας
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
26 Ιουλίου, 21:30
ΧΩΡΟΣ
Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου
 
ΜΟΥΣΙΚΟΣ
Οι απόφοιτοι του «The Juilliard School»: Βασίλης Βαρβαρέσος (πιάνο), Regi Αλέξανδρος Πάπα (βιολί) και Κωνσταντίνος Βαλλιανάτος (πιάνο)
 

Τρείς απόφοιτοι του «The Juilliard School» που σπούδασαν με υποτροφία «Γ&Μ Βεργωτή», προσφέρουν μία συναυλία τα έσοδα της οποίας θα δοθούν εξ ολοκλήρου για οικονομική ενίσχυση της Φιλαρμονικής Κεφαλληνίας - μιάς των παλαιοτέρων της Ελλάδος (1838).  Την βραδιά παρουσιάζει ο Πρόεδρος Μουσικοκριτικών Ελλάδας κ. Κυριάκος Λουκάκος.

Πρόγραμμα:

A. Mozart,    Σονάτα για 4-χέρια, Κ. 521,i. Allegro

L. V. Beethoven,      Σονάτα για βιολί και πιάνο νο. 5, έργο 24 «Άνοιξη»,  i. Allegro

D. Kabalevsky     Σονάτα για πιάνο νο. 2, έργο 45, iii. Presto Assai

N. Paganini,     Παραλλαγές πάνω στο "Nel Cor Non Più Mi Sento", έργο 38

A. Dvorak,     Σλαβονικοί Χοροί, έργο 46, i  νο. 1, ii νο. 8

Μ. Θεοδωράκης,    Σονατίνα νο. 1 για βιολί και πιάνο, iii. Allegro

F. Liszt,     Ουγγρική Ραψωδία νο. 2

J. Brahms,     Ουγγρικοί Χοροί i.No 1. ii.No. 2,iii.No 5

 
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Βασίλης Βαρβαρέσος

Τον Μάρτιο του 2012 ο κ. Βαρβαρέσος έκανε το ντεμπούτο του στο Carnegie Hall προκαλώντας τον ενθουσιασμό τόσο του ακροατηρίου όσο και των κριτικών.  Αμέσως μετά από το ντεμπούτο του είχε την τιμή να παίξει στον Λευκό Οίκο για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

 

Έχοντας λάβει εκ νέου πρόσκληση να παρουσιασθεί στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2012, ο κ. Βαρβαρέσος θα κάνει την εναρκτήρια εμφάνισή του στο Ηρώδειο στην Αθήνα, εκτελώντας το Concerto no. 2 του Προκόφιεφ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

 

Τον Δεκέμβριο του 2010 ο κ. Βαρβαρέσος κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Έλληνα Καλλιτέχνη από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών. Ο δυναμικός νεαρός Έλληνας πιανίστας κέρδισε επίσης το Πρώτο Βραβείο στο 3ο Διεθνές Διαγωνισμό Πιάνου Μαρία Χαιρογιώργου - Σιγάρα, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Μαϊο 2010.

 

Σε ηλικία 14 ετών ο κ. Βαρβαρέσος κέρδισε το πολυπόθητο Πρώτο Βραβείο στο Young Concert Artists International Auditions και το ντεμπούτο του τόσο στην Νέα Υόρκη όσο και στην Ουάσιγκτον είχαν αξιοσημείωτη επιτυχία.  Η New York Concert Review κατέληξε λέγοντας: "Μετά το σπουδαίο πρόγραμμά του το οποίο εκτέλεσε καταπλητκικά, ο Βασίλης Βαρβαρέσος επαιξε ένα "πικάντικο" ελληνικό χορό με όλο τον ενθουσιασμό και την εγκαρδιότητα μιας ψυχής ερωτευμένης με τη ζωή". Στον τίτλο της η Washington Post τον αποκάλεσε "Young Master on the Rise."

 

Ο κ. Βαρβαρέσος έκανε το εντυπωσιακό ντεμπούτο του για ορχήστρα  στην Νέα Υόρκη το 2007 στο Lincoln Center εκτελώντας το Κονσέρτο για Πιάνο No. 2 του Λόουελ Λίμπερμαν με την Ορχήστρα του Juilliard υπό την διεύθυνση του Αντρέα Ντελφς.  Τον Οκτώβριο του 2010, ως επίτιμος προσκεκλημένος του Αρχιεπισκόπου της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής, ο κ. Βαρβαρέσος εμφανίστηκε με την Συμφωνική Ορχήστρα του Μανχάταν παίζοντας το Κονσέρτο για πιάνο του Σοπέν σε Μι Ελάσσονα στην Αίθουσα Alice Tully, ενώ το χειμώνα του 2008 του ζητήθηκε να είναι ο σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε μια περιοδεία δυο εβδομάδων στην Κίνα, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.  Με την ευκαιρία αυτή ο κ. Βαρβαρέσος έπαιξε παρουσία 6000 ατόμων συνολικά.

 

Από το Αμερικάνικο ντεμπούτο του στην ηλικία των 15 ετών, ο κ. Βαρβαρέσος έχει παίξει σε σχεδόν όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ.  Σημαντικές εμφανίσεις πραγματοποιήθηκαν στο Weil Hall του Carnegie Hall, στο 92nd Street Y of New York, στο Isabella Gardner Museum στην Βοστώνη, στο Kimmel Center της Φιλαδέλφειας και στο Kennedy Center στην Ουάσινγκτον. Αυτή τη σεζόν θα εμφανιστεί επίσης σε συναυλίες μουσικής δωματίου στη Βιβλιοθήκη Morgan.

 

O κ. Βαρβαρέσος έχει γράψει μουσική για δέκα ταινίες, συμπεριλαμβανομένων και των "Sir John Soane" και "Ellsworth Kelly: Fragments" και για μια τηλεοπτική σειρά. Έχει συγγράψει το μιούζικαλ "Delilah", ενώ το βιβλίο του "Departure From the Functionality of Syntax" τιμήθηκε με το βραβείο Scholastic Distinction του Juilliard.

 

Ο κ. Βαρβαρέσος κατέχει πτυχίο μουσικής και μεταπτυχιακό στη μουσική από τη σχολή Juilliard School, όπου σπούδασε υπό τον Jerome Lowenthal. Τον Μάιο του 2011 ο κ. Βαρβαρέσος έλαβε το διδακτορικό του Piano Performance από τη σχολή Juilliard.  Υπήρξε μαθητής του Jerome Lowenthal, του Yoheved Kaplinsky, και του Robert MacDonald.

 

Αυτή την εποχή, ο κ. Βαρβαρέσος διαμένει στο Παρίσι και επιδιώκει το διάσημο Diplôme d' Artiste-Interpète degree στο Conservatoire Nationale et Superieur de Musique et de Danse στο Παρίσι της Γαλλίας.  Σπουδάζει υπό τον Michel Dalberto.

 

 

Regi Αλέξανδρος Πάπα
Ο Βιολονίστας Regi Αλέξανδρος Πάπα έχει χαρακτηριστεί ως «ένας συναρπαστικός νέος σολίστ βιολιού με εξέχουσα τεχνική και ιδιαίτερο στυλ» σύμφωνα με τα «The Strad Magazine». Προετοίμασε το Bachelor βιολιού στο κολεγιακό τμήμα του Manhattan School of Music με καθηγητή τον Isaac Malkin και αποφοίτησε με Master's από το Juilliard School στην Νέα Υόρκη με την διεθνούς φήμης βιολονίστα Kyung Wha Chung. Έχει συμπράξει ως σολίστ με τη Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και με την Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό την διεύθυνση του Christopher Warren-Green. Ως νικητής του Διαγωνισμού Waldo Mayo Competition, έκανε το ντεμπούτο του στο Carnegie Hall "Isaac Stern Auditorium" στη Ν. Υόρκη. Ο κ. Papa έχει διοριστεί ως βοηθός στο Stony Brook University, όπου θα ξεκινήσει το διδακτορικό του δίπλωμα στο βιολί με καθηγητή τον Soovin Kim.

 

Κωνσταντίνος Βαλλιανάτος 

Ο πιανίστας Κωνσταντίνος Βαλιανάτος έχει προσελκύσει την προσοχή ως ένα ξεχωριστο νέο μουσικό ταλέντο τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη. Αποδέκτης πολλών βραβείων, έχει κερδίσει έντεκα πρώτα βραβεία, έξι από αυτά σε διεθνείς διαγωνισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου Seiler, Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Ίμπιζα, το Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου της Σενιγκάλια, και το Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου του San Gemini, καθώς και το διαγωνισμό κονσέρτων του μουσικού φεστιβάλ στο Aspen, Κολοράντο. Επιπλέον, είναι αποδέκτης των υποτροφιών Τζίνα Μπαχάουερ, Yamaha, Ωνάση και ΙΚΥ κατώπιν διαγωνισμών των ιδρυμάτων. Το 2004, βραβεύθηκε για τη καλλιτεχνική συνεισφορά του από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, που του απένειμε την ανώτατη διάκριση από την Ακαδημία Αθηνών.


Γεννημένος το 1989, ο Βαλιανάτος απολαμβάνει ήδη μια διεθνή καριέρα. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα του φεστιβάλ του Aspen και τη Φιλαρμονική του Μοντεβιδέο. Έχει εμφανιστεί τόσο ως σολίστ όσο και ως μουσικός δωματίου σε πολλά σημαντικά μέρη και παραστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της Salle Cortot στο Παρίσι, του Weill Hall του Carnegie, το Ίδρυμα Kosciuszko της Νέας Υόρκης, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο της Βέροιας και έχει παρουσιαστεί στον μουσικό κύκλο «Νέοι καλλιτέχνες» του WQXR McGraw-Hill, στο φεστιβάλ Chopin στο δάσος της Βουλόνης αλλά και στο φεστιβάλ Chopin στο World Trade Center, που έγινε για να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου συνθέτη. Κατά τη διάρκεια της επερχόμενης σεζόν 2012-2013, ο Βαλιανάτος θα εμφανιστεί ως σολίστ με την Συμφωνική Ορχήστρα «Las Colinas» υπό τη διεύθυνση του Robert Carter Austin.


Μαζί με τον βιολονίστα Regi Papa και τον τσελίστα Benjamin Capps, είναι ιδρυτικό μέλος του «Olympus» Piano Trio, μια ομάδα αφιερωμένη στον εορτασμό της μουσικής δωματίου και του ελληνικού πνεύματος. Είναι ενεργός σε πολλά καλοκαιρινά φεστιβάλ, τόσο ως σολίστ αλλά και σε ποικίλα γκρουπ μουσικής δωματίου, όπως το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ του Άσπεν, το Φεστιβάλ Mozaic στο San Luis Obispo, και την Ακαδημία του Πόρου, στην Ελλάδα..
Αφοσιωμένος στον στόχο του να μοιραστεί το δώρο της μουσικής με την κοινότητα της Νέας Υόρκης, και ιδίως με τους νέους, ο Βαλιανάτος ταξιδεύει συχνά στο Bronx για να διδάξει πιάνο σε μαθητές από διαφορετικά υπόβαθρα. Διατηρεί δεσμούς με την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ της Νέας Υόρκης όπου συνοδεύει την Ελληνική Μητροπολιτική Χορωδία Νέων της Αρχιεπισκοπής. Το 2012, ο Βαλιανάτος θα διδάξει μία τάξη πιάνου στη Σχολή Juilliard, ως υπότροφος του προγράμματος Piano Minor.


Γεννημένος στην Αθήνα, ο Βαλιανάτος ξεκίνησε τις σπουδές πιάνου σε ηλικία επτά ετών στο Εθνικό Ωδείο. Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών, τιμήθηκε με το Δίπλωμα Σολίστ με την υψηλότερη διάκριση «Άριστα Παμψηφεί και πρώτο βραβείο», υπό την διδασκαλία της Αγάθης Λεϊμονή. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ecole Normale στο Παρίσι υπό την καθοδήγηση της Germaine Mounier όπου έλαβε το «Diplome Superieur d'Execution» συγκεντρώνοντας την υψηλότερη βαθμολογία και κερδίζοντας την πρώτη θέση ανάμεσα σε 80 συμμετέχοντες, καθώς και το «Diplome de Concertist» από την Schola Cantorum. Στο παρών, είναι φοιτητής στη Σχολή Juilliard και ο παραλήπτης της υποτροφίας του ιδρύματος Γεωργίου και Μαρίας Βεργωτή, όπου απέσπασε τον τίτλο Bachelor of Music το Μάιο του 2012 ως φοιτητής των Yoheved Kaplinsky και Jerome Lowenthal. Θα συνεχίσει τις σπουδές του στο Juilliard ως φοιτητής στο πρόγραμμα Master το φθινόπωρο του 2012 υπό την καθοδήγηση των Yoheved Kaplinsky και Julian Martin.


Ο Βαλιανάτος έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια με διακεκριμένους πιανίστες, όπως Paul Badura-Skoda, Choong-Mo Kang, Ivo Pogorelich, Julian Martin, Veda Kaplinsky, Joseph Kalichstein, Alain Lefèvre, Jean-Claude Pennetier, France Clidat, Cyprien Katsaris, Martino Tirimo, duo Ganev, Raquel Boldorini, Aaron Shorr, Oxana Yablonskaya, Bernard Ringeissen και Luigi Mostacci. Επιπλέον, είχε ως καθηγητές μουσικής δωματίου τους Julian Martin, Joseph Kalichstein, Jerome Lowenthal, Bonnie Hampton, και Darrett Adkins.