2012 Εκδηλωσεις

  
 
Λυρισμός και Θάλασσα - Ρεσιτάλ πιάνου με τον Βασίλη Βαρβαρέσο
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
02 Αυγούστου, 21:30
ΧΩΡΟΣ
Πνευματικό Κέντρο, 21:30
 
ΜΟΥΣΙΚΟΣ
Βασίλης Βαρβαρέσος
 

Πρόγραμμα «Λυρισμός και Θάλασσα»
Ludwig Van Beethoven (1770-1827), Sonata no. 26, op. 81a "Les Adieux", i. Adagio: Allegro, ii. Andante Espressivo, iii. Vivacissimamente
Claude Debussy (1862-1918), Estampes, i. Pagodes, ii. La soirée dans Grenade, iii. Jardins sous la pluie
M. Ravel,  Jeux d' Eau
F. Chopin, Mazurkas: op. 63 no. 1, op. 63 no.2, KK no. 5, Fantaisie-Impromptu
F. Mendelssohn, Venetian Songs: op. 19 no. 6, op. 30, no. 6 (from "Songs Without Words")
Δ. Λαυράγκας/Βαρβαρέσος: H Ψαρόβαρκα
C. Saint-Saens/Liszt/Horowitz: Danse Macabre

 
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Βασίλης Βαρβαρέσος

Τον Μάρτιο του 2012 ο κ. Βαρβαρέσος έκανε το ντεμπούτο του στο Carnegie Hall προκαλώντας τον ενθουσιασμό τόσο του ακροατηρίου όσο και των κριτικών. Αμέσως μετά από το ντεμπούτο του είχε την τιμή να παίξει στον Λευκό Οίκο για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

 

Έχοντας λάβει εκ νέου πρόσκληση να παρουσιασθεί στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2012, ο κ. Βαρβαρέσος θα κάνει την εναρκτήρια εμφάνισή του στο Ηρώδειο στην Αθήνα, εκτελώντας το Concerto no. 2 του Προκόφιεφ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

 

Τον Δεκέμβριο του 2010 ο κ. Βαρβαρέσος κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Έλληνα Καλλιτέχνη από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών. Ο δυναμικός νεαρός Έλληνας πιανίστας κέρδισε επίσης το Πρώτο Βραβείο στο 3ο Διεθνές Διαγωνισμό Πιάνου Μαρία Χαιρογιώργου - Σιγάρα, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Μαϊο 2010.

 

Σε ηλικία 14 ετών ο κ. Βαρβαρέσος κέρδισε το πολυπόθητο Πρώτο Βραβείο στο Young Concert Artists International Auditions και το ντεμπούτο του τόσο στην Νέα Υόρκη όσο και στην Ουάσιγκτον είχαν αξιοσημείωτη επιτυχία. Η New York Concert Review κατέληξε λέγοντας: "Μετά το σπουδαίο πρόγραμμά του το οποίο εκτέλεσε καταπλητκικά, ο Βασίλης Βαρβαρέσος επαιξε ένα "πικάντικο" ελληνικό χορό με όλο τον ενθουσιασμό και την εγκαρδιότητα μιας ψυχής ερωτευμένης με τη ζωή". Στον τίτλο της η Washington Post τον αποκάλεσε "Young Master on the Rise."

 

Ο κ. Βαρβαρέσος έκανε το εντυπωσιακό ντεμπούτο του για ορχήστρα στην Νέα Υόρκη το 2007 στο Lincoln Center εκτελώντας το Κονσέρτο για Πιάνο No. 2 του Λόουελ Λίμπερμαν με την Ορχήστρα του Juilliard υπό την διεύθυνση του Αντρέα Ντελφς. Τον Οκτώβριο του 2010, ως επίτιμος προσκεκλημένος του Αρχιεπισκόπου της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής, ο κ. Βαρβαρέσος εμφανίστηκε με την Συμφωνική Ορχήστρα του Μανχάταν παίζοντας το Κονσέρτο για πιάνο του Σοπέν σε Μι Ελάσσονα στην Αίθουσα Alice Tully, ενώ το χειμώνα του 2008 του ζητήθηκε να είναι ο σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε μια περιοδεία δυο εβδομάδων στην Κίνα, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Με την ευκαιρία αυτή ο κ. Βαρβαρέσος έπαιξε παρουσία 6000 ατόμων συνολικά.

 

Από το Αμερικάνικο ντεμπούτο του στην ηλικία των 15 ετών, ο κ. Βαρβαρέσος έχει παίξει σε σχεδόν όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ. Σημαντικές εμφανίσεις πραγματοποιήθηκαν στο Weil Hall του Carnegie Hall, στο 92nd Street Y of New York, στο Isabella Gardner Museum στην Βοστώνη, στο Kimmel Center της Φιλαδέλφειας και στο Kennedy Center στην Ουάσινγκτον. Αυτή τη σεζόν θα εμφανιστεί επίσης σε συναυλίες μουσικής δωματίου στη Βιβλιοθήκη Morgan.

 

O κ. Βαρβαρέσος έχει γράψει μουσική για δέκα ταινίες, συμπεριλαμβανομένων και των "Sir John Soane" και "Ellsworth Kelly: Fragments" και για μια τηλεοπτική σειρά. Έχει συγγράψει το μιούζικαλ "Delilah", ενώ το βιβλίο του "Departure From the Functionality of Syntax" τιμήθηκε με το βραβείο Scholastic Distinction του Juilliard.

 

Ο κ. Βαρβαρέσος κατέχει πτυχίο μουσικής και μεταπτυχιακό στη μουσική από τη σχολή Juilliard School, όπου σπούδασε υπό τον Jerome Lowenthal. Τον Μάιο του 2011 ο κ. Βαρβαρέσος έλαβε το διδακτορικό του Piano Performance από τη σχολή Juilliard. Υπήρξε μαθητής του Jerome Lowenthal, του Yoheved Kaplinsky, και του Robert MacDonald.

 

Αυτή την εποχή, ο κ. Βαρβαρέσος διαμένει στο Παρίσι και επιδιώκει το διάσημο Diplôme d' Artiste-Interpète degree στο Conservatoire Nationale et Superieur de Musique et de Danse στο Παρίσι της Γαλλίας. Σπουδάζει υπό τον Michel Dalberto.